История на музикалните видеоклипове

Първият музикален видеоклип и приносът на MTV.

Музикалният видеоклип е късометражен филм, в който песента е съчетана с изображения. Съвременните музикални видеоклипове се създават и използват предимно като маркетингово средство, предназначено да насърчава продажбата на музикални записи. Има и случаи, в които песните се използват в маркетингови кампании за обвързване, които им позволяват да се превърнат в нещо повече от песен. Връзките и мърчандайзингът могат да бъдат свързани с хранителни продукти, играчки, дрехи и др. Историята на музикалните видеоклипове води началото си от музикалните късометражни филми, които са били прожектирани в кината в началото на 20-ти век. Обикновено тези филми са били създавани от същите студия, които са продуцирали филмите, които те са придружавали.

Малко история

Първият музикален видеоклип вероятно е бил направен в подкрепа на песента “The Singing Fool” на Ал Джолсън. В краткия филм, който е с продължителност три минути и половина, Джолсън пее песента, а на заден план се показват кадри от неговото изпълнение. Филмът е прожектиран в кината през 1928 г. и е хит сред публиката. Не е известно кой е направил филма или къде е бил заснет, но той е важен ранен пример за музикален видеоклип.

Следващият значим музикален видеоклип е създаден в подкрепа на песента “Whistle While You Work” от филма на Disney “Снежанка и седемте джуджета” от 1937 г. Видеоклипът включва кадри на Снежанка и джуджетата от филма и е показван в киносалоните преди игралния филм. Смята се, че този видеоклип е бил показан за първи път в кината на 21 декември 1937 г. и е бил хит сред публиката. Този видеоклип е значим, защото е един от най-ранните примери за музикален клип, който е направен специално за популяризиране на филм.

Първият музикален видеоклип, който е направен за телевизията, е “The Cowboy and the Lady” на Бинг Кросби. Краткият филм е излъчен в телевизионното предаване The Ford Sunday Evening Hour на 12 февруари 1956 г. Във филма Кросби пее песента, а на заден план се показват кадри от негови изпълнения. Този видеоклип е значим, защото е първият музикален клип, който е направен специално за телевизията.

Първият клип за поп песен

Първият музикален клип, направен за поп песен, е “She Loves You” на The Beatles. Краткият филм е режисиран от Ричард Лестър и е излъчен в телевизионното предаване “Ready Steady Go!” на 13 август 1963 г. Филмът включваше изпълнението на песента от Бийтълс, докато на заден план бяха показани кадри от тяхното изпълнение. Този видеоклип е значим, защото е първият музикален клип, който е направен специално за поп песен.

Първият музикален клип, направен за MTV, е “Video Killed the Radio Star” на The Buggles. Късометражният филм е режисиран от Ръсел Мълкахи и е излъчен в първия ден на излъчване на MTV на 1 август 1981 г. Филмът включваше изпълнението на песента от The Buggles, докато на заден план бяха показани кадри от тяхното изпълнение.

MTV промени пейзажа на музикалните клипове и спомогна за превръщането им във важна част от музикалната индустрия. Музикалните видеоклипове се превърнаха във важен рекламен инструмент за изпълнителите и помогнаха за продажбата на записи. MTV също така помогна за стартирането на кариерата на много режисьори, които продължиха да правят игрални филми. Успехът на MTV доведе до създаването на други канали за музикални видеоклипове като VH1 и MTV2.

Сподели:

Изберете език
Choose language

INFILMIT използва бисквитки”, за да Ви предостави оптимално потребителско изживяване.