Стрес на работното място? Ето как да се справим

Някои фактори за формиране на стрес на работното място и как да се справим с него.

Използваме думата “стрес”, когато сме пренатоварени. И не сме сигурни, че ще се справим с напрежението, на което сме подложени на работното място. Всичко, което смятаме за предизвикателство или заплаха, ние определяме като “стрес”. Понякога той има и положително влияние – той ни кара да бъдем будни, търсещи и да продължаваме напред.

Каква е разликата между “стресор” и “стрес” ?

Стресорът е факторът, който причинява стрес. А стрес е чувството, което усещаме когато сме под напрежение. Хроничният стрес причинява тревожност, безсъние, депресия и сърдечни проблеми. А еднократния или усетен за кратък период – главоболи, невъзможност за концентрация и избухливост.

Справянето с него минава през управлението му и възприемането, че може да е нещо положително.

Факторите за формирането на стрес на работното място могат да бъдат от различен тип:

 • нощни смени
 • дезорганизация
 • развитието на технологиите и невъзможността да се справим с тях
 • малки доходи
 • претоварване с работа
 • липса на подкрепа от семейство и приятели
 • противоречиви изисквания
 • тревога от това да не бъдеш уволнен
 • желанието да се представиш отлично
 • лошо отношение от колеги и работодатели

Ето как да се справим със стреса

Четири полезни стъпки :

 1. Физическо здраве

  В основата на здравото тяло и дух стоят правилното хранене, количеството движение и качеството на съня. Правилното хранене може да бъде постигнато чрез избягване консумацията на захар и преработени мазнини. Приемайте повече плодове, зеленчуци и храни богати на омега-3 мастни киселини. Физическата активност отключва “хормона на щастието: – ендорфин. Движението ще те накара да се чувстваш спокоен, да бъдеш съсредоточен, концентриран и да се повиши енергията ти. Когато човек е недоспал въздействието на работните стресори се усеща по-силно. Изгради си здравословни навици за сън – стреми се към 7-8 часа сън и изключи екраните на телефона или телевизора един час преди лягане.

 2. Не позволявайте работата да се превърне в център на Вашия живот, а си осигурете социални контакти

  Все пак тя е само средство за удовлетворяване на материалните ни потребности и да повишим статуса си на живот. Осигурете време с Вашето семейство и приятели. Една кино вечер или упражняването на любим спорт ще помогнат да се разтоварите.

 3. Бъдете организирани

  Планирането на задачите ще позволи да организирате Вашето време правилно. По този начин 24ч ще са напълно достатъчни.

 4. Научете се да казвате “не”

  Преценявайте собствените си сили и възможности. Не приемайте чужди задачи, ако те ще попречат на точното и коректно изпълнение на Вашите отговорности.

Колкото и да ни се иска нашият организъм няма безпределни възможности. В усилието да свършим навреме работата си, ние стигаме до момент на претоварване. За да се справите със стреса, първо е необходимо да уточните неговия първоизточник и да се опитате да приложите нашите четири стъпки за справяне с него.

Сподели:

Изберете език
Choose language

INFILMIT използва бисквитки”, за да Ви предостави оптимално потребителско изживяване.