Важно ли е да имаме препоръка за работа?

Мотивационно писмо, CV и препоръка - стъпка напред в намирането на работа.

Автобиография, мотивационно писмо и препоръка са трите основни елемента на кандидатурата Ви за работа. За разлика от първите две, препоръката е информация за теб, но предоставена от външен източник.

Препоръка или трудова характеристика  са двете наименования на един и същ документ, който се издава в изпълнение на чл. 127, ал. 3 от Кодекса на труда. Съгласно същия „работникът или служителят има право да изисква от работодателя обективна и справедлива характеристика за професионалните си качества и резултатите от трудовата си дейност или обективна и справедлива препоръка при кандидатстване за работа при друг работодател

С други думи – тя е кратък текст, който описва Вашият професионален опит, умения и качества, които притежавате. Целта на препоръката е Вие да сте на една крачка пред конкурентите за избраната позиция. Препоръката дава ясно обоснована теза, защо четящият трябва да избере Вас – какво Ви прави подходящ кадър за избраното работно място.

Съвети за искане на препоръка за работа

Изберете хора, които имат положително мнение за Вас, като не се ограничавайте до бивши работодатели. Помислете за колеги, преподаватели, та дори и клиенти. Те могат да съставят отлична препоръка за Вас. Изгответе списък на тези хора,

Предоставете достатъчно време на избраното от Вас лице, за да напише препоръката. И не забравяйте да уточните позицията, за която кандидатствате. По този начин препоръката за работа ще бъде точно и ясно формулирана спрямо изискванията. Ето тук идва моментът да използвате съставения списък. Изберете човек, които може да говори за способностите и възможностите Ви в дадената сфера.

Има много компании, за които мотивационното писмо и Вашето CV са напълно достатъчни. Но има и такива, за които е важно да прочетат “препоръката” от бившия Ви работодател. По този начин ще разберат защо сте освободени от длъжността, как е минавал работния процес и надежден служител ли сте.

Сподели:

Изберете език
Choose language

INFILMIT използва бисквитки”, за да Ви предостави оптимално потребителско изживяване.