Кратка история на филмовото изкуство

Филмовото изкуство - от създаването му до наши дни.

В света на движещите се картинки, или т. н. филмовото изкуство, всичко за нас се случва като на магия. В тази статия ще преминем през кратка история на киноизкуството, на което ние се възхищаваме вече повече от век.

Киното е онова изкуство, което обединява музика, драматургия и литература. Неговата история започва 30-те години на XIX век, когато киното се заражда във въртящите се цилиндри. Във вътрешната страна на цилиндрите са разположени пиктограми, които изобразяват един и същи обект в различни пози. При завъртането на цилиндъра създават усещане за движение на образа.

Първите цилиндри носят името стробоскопи. Те са изобретение на Симон фон Щампфер (1792 г – 1864 г.) – австрийски геодезист, математик и изобретател. През 60-те години е изобретен зоопраксископът, който работи на същия принцип – поредица от бързо движещи се картинки, които при скорост от двадесет и четири кадъра в секунда започват да се сливат в едно неразделно движение.

Етиел Жул-Маре

В кратката история на филмовото изкуство не може да не споменем и французинът Етиел Жул-Маре и неговото хронофотографско оръдие. То успява да улови 12 кадъра в секунда. Неговият филм “Падаща котка”, заснет през 1894г., е провокирал истински бум за времето си. Той се състои от 19 бързозаснети последователни фотографии, Които Маре е успял да проектира на екрана. Котката пада от височина около 120 сантиметра. Тя е хвърлена с гърба надолу, но по време на падането се преобръща и се приземява на лапите си. Именно това поражда дискусия в научните среди, как котката е способна да промени положението на тялото си по време на падане.

Братята Огюст и Луи Люмиер

Братята Огюст и Луи Люмиер оставят своя принос в кратката история на филмовото изкуство. Те са едни от първите сценаристи, режисьори и оператори. В Париж, през 1895г., те създават своя кинематограф и правят първата публична прожекция в света, която трая едва 46 секунди. Братята Люмиер допринасят за определяне датата на “рождения ден” на киното – 28 декември 1895г. Тогава те организират своята първа платена публична прожекция. Посетителите са 33-ма, а прожекцията се състои от няколкото отделни сюжета, всеки с продължителност 50-60 секунди.

До края на 1896г. се провеждат прожекции по цял свят – Мадрид, Лондон, Санкт Петербург. През следващата година, на 27 февруари 1897г. е била първата кинопрожекция и в България. До тук всички филми били без звук. Той се появява едва 1920г.

История на филмовото изкуство – 20ти век

Тук започва нова творческа епоха. Появява се монтажът – подбиране, подреждане и оформяне на заснети кадри на база сценарий и режисура. През 1905г. в Питсбърг отваря врати първият кино салон. Малко по-късно се появяват първите актьори, филмите стават по-интересни, по-дълги. Във Франция се зараждат кинокомпаниите Pathe и Gaumont.

В изминалите редове пресъздадохме кратката, но интересна история на филмовото изкуство. Очаквайте още интересни факти и събития около филмовото и визуалното изкуство в нашата следваща статия от INFILMIT.

Източници: wikipedia.org , wikipedia.org

Сподели:

Изберете език
Choose language

INFILMIT използва бисквитки”, за да Ви предостави оптимално потребителско изживяване.