Езикът на тялото и как той да ни носи успех

Кои вербални знаци да избягваме и кои да подобрим?

93% от нашата комуникация е свързана с невербалните сигнали, които даваме. Тази статистика е взета от Комуникационния модел Мехрабиан (Mehrabian’s Communication Model). В него се посочва, че езикът на тялото е по-важен от тона на гласа и подбора на думи.

Езикът на тялото разкрива много от нашата личност, чувства, емоции и намерения. Знаците, които изпраща нашето тяло трудно могат да бъдат контролирани, за това те издават истинските интереси, чувства и нагласи. Те са спонтанни и подсъзнателни. Тези знаци могат да подкрепят нашите вербални съобщения, но могат и да бъдат в разрез с тях. Поради тази причина и важно да можем да ги разпознаваме.

Грешно е да се счита, че бизнесът и владеенето на невербалната комуникация нямат нищо общо. А именно това може да е пречката Вие да се развивате професионално.

Избягвайте тези невербални съобщения

  1. Кръстосани ръце – с тази поза, показвате “затвореност”, физическа преграда, че не сте отворени за предложения от други хора. Показвате чувство на незаинтересованост.
  2. Прекалено много жестове – това ще покаже, че искате да прикриете нещо.
  3. Избягване на зрителен контакт – с този жест показвате липса на интерес или, че искате да прикриете нещо / да излъжете. В конкурентна бизнес среда не може да си го позволите.
  4. Често гледане на часовника – това показва липса на интерес, неуважение и нетърпение да приключите разговора или срещата. Това е демонстрация на високо его и послание, че имате по-важни неща за вършене.
  5. Игра с косата – изпращате послание, че сте разсеян и не достатъчно заинтересован за Вашата кариера, а по-скоро за външния Ви вид.
  6. Слабо ръкостискане – липса на увереност.

Ето как да подобрите Вашите вербални знаци

Как да ангажирате публиката, когато говорите? Дръжте главата си изправена, седнете или застанете с изправена стойка и отворени ръце (длани). Тези жестове показват, че сте искрен с Вашите слушатели.

Старайте се да бъдете с лице към Вашия събеседник, като леко наклоните глава встрани. Чрез този знак ще покажете заинтересованост и внимание.

Поддържането на зрителен контакт – увереност, сила, лидерство и интелигентност.

Бъдете усмихнати – усмивката символизира откритост, увереност и че сте приятелски настроени.

Не прекрачвайте границата на близостта – уважавайте личното пространство на слушателите, колегите и работодателите Ви. Прекалената близост може да отключи дори агресия.

Способността на контролирате вашите жестове и да разчитате жестовете на околните ще Ви помогне във всеки житейски аспект.

Сподели:

Изберете език
Choose language

INFILMIT използва бисквитки”, за да Ви предостави оптимално потребителско изживяване.