Как се пише мотивационно писмо ?

Няколко лесни стъпки в създаването на мотивационно писмо.

В следващите редове ще опишем анатомията на добре структурираното и впечатляващото мотивационно писмо.

Ако вече имате опит в кандидатстването за работно място, то знаете, че големите и сериозни фирми, изискват мотивационно писмо. Неговата цел е да впечатлите работодателя и той да покани Вас на интервю. Мотивационното писмо е отговор на въпроса: ” Защо искате да работите за нас и защо ние да Ви наемем?”.

Структура на мотивационно писмо

Обръщение – мотивационното писмо се пише за конкретна компания и конкретна, предлагана позиция. Ако имате информация за името и позицията на човека, на когото изпращате писмото, е редно да го напишете. Препоръчително е да да добавите длъжността, за която кандидатствате, защото е възможно фирмата да предлага повече от едно работно място, за различни направления;

Първи параграф – препоръчително е да добавите длъжността, за която кандидатствате, защото е възможно фирмата да предлага повече от едно работно място, за различни направления. Говорете в 1л. ед. число, споменете Вашите качества и квалификации накратко;

Втори параграф – покажете, че сте проучили фирмата и решението Ви да кандидатствате е осмислено и изборът е съзнателен;

Трети параграф – същността на Вашето мотивационно писмо. Изложете кратко, без да повтаряте информацията от CV-то Ви, Вашите умения, компетенции, квалификации и опит. Съобразете ги с позицията, за която кандидатствате. Опишете как виждате себе си и защо сте идеалния кандидат за позицията. Тук може да вмъкнете линк към Вашето професионално портфолио или препоръка от минал работодател (ако имате такива).

Заключение – изразете нетърпението си да се срещнете и да преминете към следващ етап от кандидатстването. Изкажете благодарността си към екипа, отделил време да прочете и разгледа Вашата кандидатура. След изписването на Вашето име, препоръчително е да добавете данни за контакт.

Оформление и стил

Използвайте силни глаголи или т.нар. “най-търсените думи от работодателя” – управлявам, координирам, увеличавам, оценявам, подобрявам.

Акцентът на Вашето мотивационно писмо трябва да бъдат – Вашия опит, професионална квалификация и качества, които притежавате.

Внимание за граматични и пунктуационни грешки – ако имате колебания, препоръчително е да се обърнете към специалист, който да провери и поправи, написаното от Вас. Все пак мотивационното писмо е ключът към преминаване в следващ етап от кандидатурата Ви.

Оформете текста – оставяйте междуредие и оформете абзаци. По този начин текстът се чете и възприема лесно.

И ето – Вашето мотивационно писмо е готово. Приложете го към CV-то и кандидатствайте по мечтаната от Вас позиция.

Ако изпитвате затруднения със създаването на впечатляващо CV, имаме подходящите насоки за Вас, само кликнете тук.


Сподели:

Изберете език
Choose language

INFILMIT използва бисквитки”, за да Ви предостави оптимално потребителско изживяване.